top of page

חוקיות הטרדות מיניות במקום העבודה – מה אומר החוק ואיך ניתן להתמודד?

  • תמונת הסופר/ת: ron cohen
    ron cohen
  • 4 במרץ
  • זמן קריאה 3 דקות

הטרדה מינית במקום העבודה היא עבירה חמורה המוגדרת בחוק הישראלי כעבירה פלילית וכעוולה אזרחית. החוק למניעת הטרדה מינית, התשנ”ח-1998, קובע חובות ברורות למעסיקים, מעניק זכויות לעובדים שנפגעו, ומגדיר את ההשלכות המשפטיות למי שמפר אותו. במאמר זה נסקור את ההיבטים החוקיים, את חובות המעסיקים ואת זכויות העובדים, ונבין כיצד ניתן להתמודד עם הטרדה מינית במסגרת העבודה.


מהי חוקיות הטרדות מיניות במקום העבודה?

החוק למניעת הטרדה מינית מגדיר שורת מצבים הנחשבים להטרדה מינית, בהם התבטאויות מיניות בלתי רצויות, הצעות חוזרות בעלות אופי מיני, מעשים מגונים, סחיטה מינית וניצול יחסי מרות.

במקום העבודה החוק מחמיר במיוחד כאשר מתקיימים יחסי מרות, כמו במקרים שבהם מנהל, מפקח או עובד בכיר מנצל את כוחו כלפי כפופים לו. בנוסף, החוק מכיר גם ביצירת סביבה עוינת, שבה אמירות, בדיחות או התנהגות מינית יוצרים אווירה לא נעימה ופוגענית לעובדים.

מטרת החוק היא להבטיח סביבת עבודה מכבדת ושוויונית, תוך מתן כלים ברורים למניעה ולטיפול במקרי הטרדה.


אחריות המעסיק – מה נדרש כדי לשמור על סביבת עבודה בטוחה?

לפי החוק למניעת הטרדה מינית, מעסיקים מחויבים לנקוט צעדים ברורים על מנת להבטיח סביבת עבודה בטוחה ומכבדת לעובדיהם. חובות אלו כוללות מניעת הטרדות מראש, מתן מענה למקרים שמתרחשים, וקביעת מנגנוני טיפול ותלונה.

אחד הצעדים המרכזיים שעל המעסיק לבצע הוא פרסום תקנון למניעת הטרדה מינית במקום העבודה. תקנון זה צריך לכלול את האיסור על הטרדות מיניות, דרכי הדיווח וההליכים לטיפול במקרים שכבר התרחשו. בנוסף, מעסיקים מחויבים למנות אחראי/ת למניעת הטרדות מיניות, שתפקידם לקבל תלונות ולוודא שהנושא מטופל כראוי.מעבר לכך, על המעסיק לקיים הדרכות תקופתיות להעלאת המודעות בקרב העובדים ולוודא שהם מכירים את זכויותיהם ואת הכלים העומדים לרשותם במקרה של הטרדה. הדרכות אלו מסייעות גם למנהלים ולמעסיקים להבין כיצד לזהות ולמנוע מצבים שעלולים להוביל להטרדות במקום העבודה.


אי עמידה בדרישות החוק עלולה להוביל להשלכות חמורות, כולל אחריות אישית של המעסיק לתביעות אזרחיות, קנסות ואף סנקציות פליליות במקרים חמורים. לכן, שמירה על סביבת עבודה בטוחה אינה רק חובה חוקית, אלא גם מהלך עסקי חכם שמונע סכסוכים משפטיים ותורם לרווחת העובדים ולתדמית הארגון.


זכויות העובדים במקרה של הטרדה מינית בעבודה

חוקיות הטרדות מיניות במקום העבודה: החוק הישראלי מעניק לעובדים הגנה רחבה במקרה של הטרדה מינית במקום העבודה, ומבטיח כי כל עובד או עובדת שנפגעו יוכלו למצות את זכויותיהם ללא חשש.כל עובד שנפגע מהטרדה מינית זכאי להגיש תלונה בתוך הארגון, באמצעות האחראי/ת על מניעת הטרדות מיניות במקום העבודה. על המעסיק לוודא שהתלונה תטופל באופן רציני, דיסקרטי וללא משוא פנים. המעסיק מחויב לבדוק את המקרה, לנקוט צעדים מתאימים למניעת הישנות המקרה, ולפעול על פי התקנות שנקבעו בחוק.בנוסף, לעובדים עומדת הזכות להגיש תלונה רשמית לנציבות שוויון הזדמנויות בעבודה, למשטרה במקרה של עבירה פלילית, או להגיש תביעה אזרחית לפיצוי כספי כנגד המטריד ואף כנגד המעסיק במקרים שבהם לא טופלה התלונה כראוי. החוק מאפשר לתבוע פיצויים של עד 120,000 ש”ח ללא צורך בהוכחת נזק, מה שמעניק לנפגעים כלים משפטיים משמעותיים להתמודד עם הפגיעה.


חשוב להדגיש כי אסור למעסיק לפטר או לפגוע בתנאי העסקתו של עובד שהגיש תלונה. כל צעד כזה עלול להיחשב כפעולת התנכלות, שגם היא אסורה על פי החוק.זכויות אלו נועדו להבטיח שכל עובד יוכל להרגיש מוגן ולפעול מול מקרי הטרדה מבלי לחשוש מהשלכות שליליות על הקריירה שלו.



חוקיות הטרדות מיניות


כיצד מגישים תלונה ומהן הסנקציות האפשריות?

הגשת תלונה על הטרדה מינית במקום העבודה יכולה להתבצע בכמה ערוצים, בהתאם להיקף המקרה ולבחירת הנפגע/ת. החוק מספק מנגנונים ברורים לטיפול בהטרדות מיניות, במטרה להבטיח שהנפגעים יקבלו את המענה הראוי.

הגשת תלונה בתוך מקום העבודה:

השלב הראשון עבור נפגעים רבים הוא פנייה לאחראי/ת על מניעת הטרדות מיניות בארגון. על פי החוק, כל מקום עבודה עם יותר מ-25 עובדים מחויב למנות אדם שאחראי לקבל ולבדוק תלונות בנושא. האחראי/ת מחויב/ת לפעול במהירות, לשמור על דיסקרטיות ולוודא שהתלונה מטופלת בהתאם להנחיות החוק.

פנייה לרשויות:

במקרים שבהם אין טיפול מספק מצד מקום העבודה, ניתן להגיש תלונה רשמית לנציבות שוויון הזדמנויות בעבודה או למשטרה, אם מדובר בעבירה פלילית (כגון תקיפה מינית או סחיטה מינית).

 

תביעה אזרחית:

נפגעים יכולים להגיש תביעה לפיצוי כספי בבית הדין לעבודה או בבית משפט אזרחי. החוק מאפשר לתבוע פיצויים של עד 120,000 ש”ח ללא הוכחת נזק, ובמקרים חמורים הסכום יכול להיות גבוה אף יותר.

 

הסנקציות האפשריות:

משמעתיות – המעסיק רשאי להטיל סנקציות פנימיות כגון הערה פומבית, נזיפה, הורדת דרגה או פיטורים.

אזרחיות – תביעה לפיצויים מצד הנפגע/ת, ולעיתים גם נגד המעסיק אם לא פעל למניעת ההטרדה.

פליליות – במקרים חמורים, ההטרדה עשויה להיחשב כעבירה פלילית, שעונשה עשוי להגיע עד 4 שנות מאסר בהתאם לחומרת המעשה.

חוקיות הטרדות מיניות במקום העבודה – סיכום

למידה טובה מתמחה בהדרכות וסדנאות למניעת הטרדות מיניות במקום העבודה, במטרה לסייע לארגונים ליצור סביבה בטוחה ומכבדת לכל עובדיהם. באמצעות הכשרה מעשית וכלים להתמודדות עם מצבים מורכבים, אנו מאפשרים למנהלים ולעובדים לפעול בצורה מושכלת ולמנוע מקרים של הטרדות מלכתחילה

רוצים להבטיח סביבת עבודה בטוחה ומכבדת בארגון שלכם? פנו אל “למידה טובה” לקבלת מידע נוסף על סדנאות והדרכות מותאמות.

 
 
 

Comentarios


bottom of page